Wij zijn een erkend leerbedrijf
Wij zijn RDW erkend
Olie laten verversen bij Be Smart Service garage in Uitgeest

Hoe vaak moet ik de olie van mijn auto verversen?

Dat is een veelgestelde vraag en het antwoord daarop is afhankelijk van uw auto en de leeftijd van uw auto.


Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig, het type motorolie en de rijomstandigheden, kunnen de olieverversingsintervallen variëren. Vroeger was het normaal om de olie om de 5000  kilometer te verversen.

Maar met moderne smeermiddelen hebben de meeste motoren olieverversingsintervallen van 8000 tot 15000 kilometer aanbevolen.
Bovendien, als de motor van uw auto volledig synthetische motorolie vereist, kan het aantal kilometers tussen de verversingsbeurten wel 20000 kilometer bedragen!
 
U kunt de toestand van de motorolie niet op kleur beoordelen, dus wij volgen altijd het fabrieksonderhoudsschema voor het verversen van de olie.

 

Olie verversen oudere auto's


Oudere auto's hebben doorgaans olieverversingsintervallen op basis van het aantal gereden kilometers, en hebben twee onderhoudsschema's. Één voor auto's met "normaal" gebruik, en één voor auto's met "zwaar gebruik". Voor de laatste gelden één of meer van de volgende voorwaarden:

  • Voornamelijk korte ritten (10 kilometer of minder)
  • Extreme warme, koude of stoffige klimaten
  • Aanhoudend start-stop rijden
  • Het vervoeren van zware lasten of een aanhanger


Valt uw voertuig-gebruik onder de bovengenoemde categorie onderhoudt dan uw auto volgens een meer regelmatig schema. Maakt u minder kilometers of valt uw auto gebruik gewoonweg niet "zwaar", dan is een wat ruimer onderhoudsschema van toepassing. Het zou immers zonde zijn om uw geld uit te geven aan onderhoud dat uw auto misschien niet nodig heeft of voordeel van heeft.

 

Motorolie verversen nieuwere auto's

De meeste nieuwere auto's zijn uitgerust met controlesystemen voor de levensduur van de olie die automatisch bepalen wanneer de olie moet worden ververst en u hiervover informeren met een waarschuwing op het dashboard.

Vroege eenvoudige systemen zijn gebaseerd op tijd en kilometers, maar de huidige systemen analyseren de werkelijke bedrijfsomstandigheden van het voertuig om te bepalen wanneer de motorolie aan vervanging toe is.

Eigenlijk houden veel moderne auto's gewoon het hele onderhoudscyclus voor u bij en elimineert dit het moeten opletten op het aantal gereden kilometers en de benodigde olie.


Elke keer als u uw motorolie van uw auto laat verversen zal onze monteur het controlesysteem voor de levensduur van de olie resetten.

elk jaar olie verversen?

Omdat de olie bij nieuwere motoren minder vaak wordt ververst, is het essentieel dat u het oliepeil maandelijks controleert en indien nodig bijvult. Hoewel veel motoren tussen de verversingen minder dan een liter olie verbruiken, kunnen andere wel een liter per 1000 tot 1200 kilometer verbruiken.

Door het juiste oliepeil te handhaven, kunt u dure autoreparaties voorkomen; motorslijtage of schade als gevolg van een laag oliepeil vallen niet onder de garantie van uw auto.

Houd er rekening mee dat als u niet veel kilometers op uw auto zet, de meeste autofabrikanten aanbevelen om de olie elke 12 maanden te verversen, zelfs als de onderhoudsherinnering niet is geactiveerd.